Put do oslobođenja – samoga sebe

Od malih nogu zapravo smo vrlo dobro isprogramirani. Rođeni smo kao prazna ploča, koju roditelji, učitelji i okolina kreiraju po vlastitom izboru. Kao na tvorničkoj traci tijekom odrastanja dodaju misli, ideje, ponašanje, navike. Nakon punoljetnosti mi smo gotov proizvod i spremni smo koračati u život. Nemojte me krivo shvatiti, većina stvari koje su nas naučili tijekom odrastanja pozitivne su stvari. Ono što nije dobro je to što nas uče da smo svi dosadno isti.

Često se susrećemo s ljudima koji su slika i prilika društva u kojem žive. Kapitalističko društvo uzelo je maha, svijetom vlada modna industrija šaljući sliku kako su svi bogati, lijepi i sretni. Neka razmišljanja toliko su duboko usađena u vas da ni sami ne znate kad ste počeli u njih vjerovati. Nije čudno kad pogledate što vam se servira. Jednostavno, kad bi samo malo zakopali u sebe shvatili bi da ste individue koje imaju vlastiti pogled na svijet oko sebe, samo je potrebno malo se potruditi.

Svatko misli da je jedinstven na svoj način. Jedinstvenost u razmišljanju, stilu oblačenja, idejama. Ako ste svi svjesni sebe i svojih kvaliteta zašto ste svi isti? Problem svakog ponaosob je što mislite da ste svoji a zapravo ste tuđi. Ima li vam to smisla? Tako je malo ljudi koji zapravo i iskreno stoje iza svakog svog postupka, svoje riječi i izbora. Želja za prihvaćanjem i odobravanjem okoline jača je od želje za prihvaćanjem samog sebe. Za to je potrebno puno rada i truda, zadiranja u najdublje misli i upoznavanja samog sebe. Svi znaju iskomentirati kako su smiješne cure i dečki koji se isto oblače, dok zapravo potajno žele isto to ali nemaju mogućnosti. Ili, možda imaju mogućnost ali nemaju samopouzdanja. Kako god okrenete, samopouzdanje ne ide u paketu s novim čizmama koje pola svijeta ima. Ono ne dolazi sa šminkom i skupim torbama.

Kako se osloboditi okova koje nameće društvo i kako probuditi sebe?

Prebacite fokus s drugih na sebe. Pogledajte se u ogledalo i proučite svoje vrline umjesto svojih mana. Nitko nije savršen. Umjesto želje za većim usnama budite ponosni na njih jer su samo vaše. Lijepo je imati filere, ali njih ima još xy žena. Fokusirajte se na sebe i razmislite što vi želite odnosno ne želite.

Radite na sebi svakodnevno. Rad na sebi je poput rada na nekom milijunskom projektu. Da biste bili uspješni morate svakodnevno proučavati, razmišljati i preispitati materiju. Ovdje radite na sebi i za sebe. Ako želite imati svakodnevnu fasadu na licu u paketu sa sombre, ombre i balayage frizurom koju ste platili cijelo bogatstvo to je ok ako to stvarno želite vi a ne netko tko je to postavio kao nešto popularno. Pronađi svoje vrijednosti i živi na način koji odgovara tebi. Biti svoj je privilegija!

Osjećajte se ugodno u svojoj koži. Nije bitno kakvu frizuru, nokte ili odjeću imate na sebi. Nije bitno koliko kilograma imate. Bitno je da prihvatite sebe. Bitno je imati i realna očekivanja od samoga sebe. Ljepota je uvijek bila u očima promatrača.

Budite uporni. Ne, neće biti lako. Ne može biti lako kad te bombardiraju sa svih strana. Kako trebaš hodati, kako se oblačiti, koji auto voziti, kakav tepih trebaš imati. Usmjerite se na stvari koje imate umjesto na stvari koje nemate. Razmislite sto vam je bitno u životu. Pustite propisana pravila i živite život punim plućima. To mogu svi! I oni s krivim nosom, malim usnama, viškom kila, u starom fići ili starim patikama. Materijalne stvari nisu mjerilo sreće. Ono što je u vama je.

Biti svoj u danas, kad se od tebe očekuje da budeš kao svi drugi, najveće je postignuće i privilegija.

Prati blog na Facebook-u.

5 misli o “Put do oslobođenja – samoga sebe

Komentiraj