Žrtva života ili životni borac?

Dva su brata, blizanca, odrastala uz oca koji je tukao njihovu majku. Kad su odrasli, postali svoji ljudi, oženili se i osnovali svoje obitelji, jedan brat bio je nasilan i tukao je svoju ženu. Kad su ga pitali zašto rekao je – “Gledao sam oca.” Drugi brat je, s druge strane, svoju ženu držao kao kap vode na dlanu, imao je uspješan brak i divan život. Na isto pitanje imao je isti odgovor – “Gledao sam oca.”

Dva brata koja su odrasla uz istog oca izgradili su se u dvije potpuno suprotne ličnosti. Jedan je odabrao život oca nasilnika dok je drugi odlučio nikada ne učiniti istu grešku. Gdje je razlika? Razlika je u perspektivi. Način na koji gledamo na život nas određuje.

BUDI BORAC A NE ŽRTVA

Možemo to pogledati kroz današnji dan. Netko je ustao na lijevu nogu, od jutra mu ništa ne polazi od ruke. Od zvona alarma, mukotrpnog izlaska iz kreveta pa do udarca malim nožnim prstom od krevet. Dok jauče po kući proklinjajući jutro i tko ga izmisli, šalje negativnu energiju i privlači na sebe još negativnih stvari. Cijeli dan prolazi u tom tonu jer sklop u glavi vidi samo negativu. GREŠKA! Netko je, pak, ustao sretan i nasmijan, udarac malim prstom o krevet shvatio je kao prvi dnevni izazov, koji ga nije pokolebao. Nakon početne boli nastavio je dalje s vedrim i pozitivnim duhom jer ga čeka puno dobrih stvari koje donosi novi dan.

Sve se svodi samo i isključivo na način gledanja na jutro, dan, tjedan, mjesec, godinu. Sami biramo hoćemo li u biti žrtva života ili borac u životu. Istina, lakše je ići linijom manjeg otpora, biti ovca koja gleda samo pravocrtno i prihvatiti ono što ti je servirano. Ono što je zasigurno teže je boriti se i nastojati biti ona najbolja verzija sebe.

Svaki dan nova je prilika za izgradnju vlastitog života. Puno je hrabrosti potrebno za to ali konačni produkt je sretan i zdrav život. Na svakom od nas je koji kut gledišta ćemo odabrati. 😊

4 misli o “Žrtva života ili životni borac?

  1. Ovu priču sam prvi puta pročitala pred par mjeseci i tad sam shvatila onu “Život nije što se događa nego kako mi gledamo na to što se događa.” Tekst mi je došao u pravo vrijeme jer imam te stare programe uvjerenja da sam žrtva i ovih dana izigravam jednu. Postajem opet borac! Puno ti hvala ❤

    Liked by 2 people

  2. Kod mene ti je grčko-rimski stil: malo sam borac, malo sam žrtva. Sve zavisi da li je udarac nožnog prsta u krevet bio baš baš bolan, ili se moglo podneti bez previše dreke.
    Sjajna si! Optimizam vrišti iz tebe, pa te zato čitam i uživam. :-*

    Liked by 1 person

Komentiraj